• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Od lat fabrykanci chcąc nadążyć za zmierzaniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wpisali na rynek towary light. Produkty tego typu powinny posiadać obniżoną wartość energetyczną o około 30% w stosunku do schematycznych. Mamy wobec tego soki light, majonezy i sosy light, serki oraz jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w zdumienie. Największym uznaniem cieszą się wśród klientów serki oraz jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe i zapewni mu odpowiednią sylwetkę. Często okazuje się jednakże, że zdrowa żywność rodzaju piekarnia wrocław wcale taka zdrowa do końca nie jest. Najważniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej produktu, innymi słowy wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, jakkolwiek w to miejsce trzeba zastosować wymienniki, które nie wydają się już być zdrowe. W miejsce cukru mamy w towarze substancje cukrzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. W miejsce tłuszczu, w artykule występuje skrobia korygowana bądź guma ksantanowa, może być także mączka chleba świętojańskiego. Zamiast jaj lub mąki, w artykule znajduje się błonnik pokarmowy.

Ciekawe wpisy tematyczne:

Categories: Inne

Comments are closed.